Het microbioom van de aarde en van onze darmen worden de basis van gezondheid en vitaliteit genoemd. Een gezonde bodem met een gevarieerd microbioom levert gezonde, robuuste planten: met een diversiteit aan micro-organismen op de eetbare delen. Deze planten worden door dieren en planten gegeten die wij weer eten. “De mens is niet alleen wat hij eet, maar ook wat ons eten heeft gegeten”. Er is een analogie tussen de bodem en de darmen. Gebrek aan organisch materiaal in de bodem is hetzelfde als gebrek aan vezels in onze darmen. We eten een fractie van de vezels die we nodig hebben. Dit zorgt voor oxidatieve stress en ziekten.
Het microbioom wordt gevormd door honderden verschillende bacteriesoorten en is van cruciaal belang voor onze gezondheid. Bacteriën, virussen, schimmels en andere microscopisch kleine levende wezens heten micro-organismen. Triljoenen van deze micro-organismen vind je voornamelijk in je darmen en op je huid. Deze micro-organismen in je darmen heten samen het (darm)microbioom. Deze micro-organismen spelen allemaal een andere rol in ons lichaam. De meesten zijn erg belangrijk voor je gezondheid, terwijl andere weer ziektes kunnen veroorzaken. Deze micro-organismen wegen zo’n 1-2 kg. Samen fungeren ze als een extra orgaan in ons lichaam en spelen ze een enorme belangrijke rol in je gezondheid.
De goede darmbacteriën hebben een positief effect op jouw gezondheid. Zij breken voedselrestjes af. Ze bevorderen de darmperistaltiek. Zij helpen slechte bacteriën, gisten, en schimmels te elimineren. Zij produceren een stofje voor energie. Zij remmen ontstekingen. De slechte bacteriën beïnvloeden jouw gezondheid negatief. Hierdoor krijg je makkelijker ontstekingen. Ze verstoren de productie van serotonine. En produceren gassen en giftige stofjes. Zij zorgen voor een ongezond darmmilieu waarin deze slechte bacteriën goed kunnen groeien en goede bacteriën het moeilijk hebben.
Onder andere door het LUMC wordt de connectie bodemmicrobioom versus het menselijke microbioom onderzocht. Hypothese is: “Door een gebrek aan microben in de bodem, bijvoorbeeld door het gebruik van meststoffen en pesticiden die een deel van de microben in de grond doden, zijn groenten die hierin groeien waarschijnlijk minder gezond. De onderzoekers denken dat op deze manier een slechte bodem direct in verband staat met ziekten zoals diabetes, leververvetting en chronische darmontsteking.” De uitslag van dit onderzoek laat nog even op zich wachten. En tot die tijd zal een screening van het darmmicrobioom (die overigens al heel normaal is in de complementaire geneeskunde) niet standaard plaatsvinden. Laten we beginnen met duurzaam & vitaal voedsel te produceren en te consumeren. Wie weet wordt het microbioom, dat wel of niet op ons voedsel aanwezig is, uiteindelijk wel de graadmeter voor de kwaliteit van ons voedsel. Dat zegt dan logischerwijs meer dan alle etiketten, labels en keurmerken bij elkaar.
Voedingskundige Rineke Dijkinga benadrukt dat onze gezondheid voor 100% afhangt van de gezondheid van de aarde. Een gezonde bodem is topprioriteit. In onderstaand plaatje van Rineke Dijkinga is te zien dat onze darmen en spijsvertering de spil van onze totale gezondheid vormen. Gezond, vitaal eten moet het microbioom ondersteunen en de diversiteit aan micro-organismen verhogen.

Waarom doen we niets, we kennen alle problemen. Volgens Rineke komt dit door ons oerbrein, dat gevoelig is voor genot en pijn. Dat zorgt ervoor dat we verkeerd voedsel eten en stress hebben. Wat helpt is: naar de natuur, leef volgens je biologische klok, heb wezenlijke sociale contacten en eet echt voedsel. Zorg dat je oerbrein niet met jezelf aan de haal gaat. Big farma en big food, we trappen er niet meer in.
Zorg voor een uitgebalanceerde voeding met veel vezels, dus (biologisch) fruit en groenten, peulvruchten, veel vocht, zwarte en groene thee, verse kruiden, noten, yoghurt eventueel biologisch vlees met mate en vis en voldoende vitaminen. En eet uiteraard vitale producten.