Door Martijn van den Huijssen – De Groene Vallei
In de aflevering van Keuringsdienst van waarde met als thema honing, zag ik hoe er gesjoemeld wordt met honing en hoe dit prachtige en waardevolle geschenk van de bijen een commerciële geldkraan is geworden. Er wordt uitgelegd hoe er in de bijenhouderij steeds meer mechanisch gehandeld wordt. Wat na het zien van deze aflevering in mij leefde was de vraag “Wat is er nog over van de waarde van honing en hoe kunnen we zien of honing wel echt honing is…”
Het raakte mij om te zien dat er met dit mooie product geknoeid wordt en hoe er vervolgens een gedegradeerd product verkocht wordt als ‘echte’ honing. Vanuit mijn passie voor de natuur en puurheid van het leven probeer ik échte smaken van échte producten en de arbeid en passie die daar achter zit te zien en op waarde schatten. Er is niets mooiers dan de menselijke passie, en het ambacht terug te zien in de uitstraling van een product.
Beeldvormend onderzoek
Al ruim een decennia lang onderzoek ik producten, gewassen en bodems d.m.v. rondfilter-chromatografie. Met deze methode van onderzoek en adviezen die daaruit voortkomen ondersteun en help ik boeren en tuinders om de gewassen die ze telen een hogere vitale waarde te geven. Door onderzoek te doen wil ik de waarde van de bij en haar honing laten zien en ervaren. Waar komt de bij vandaan? Hoe keek men in verleden naar bijen, hoe werd met haar omgegaan en welke positie hadden de bij en de imker in de gemeenschap?
Met suikersiroop verdunde honing verkocht als “echte” honing
In de aflevering van de Keuringsdienst van waarde wordt verteld dat het lastig is om C4-suikers (suiker- riet, maïs) in honing waar te nemen en dat er geen door Europese wetgeving goedgekeurde methode is die suikers te detecteren. Het gaat nog jaren duren voor deze goedkeuring er is en in de tussentijd ligt de “nep” honing als volwaardige honing in de supermarkt.
De beelden die het resultaat zijn van rondfilter-chromatografie worden chroma’s genoemd. Een chroma geeft een beeld van het leven in een product en geeft een indruk hoe het met de vitaliteit ervan gesteld is. Zo kun je uit een chroma aflezen of een product puur is of dat het vermengd is met andere stoffen. Met behulp van chroma’s kan men laten zien welke honing puur of gemengd is met suikersiroop. Het is zelfs mogelijks om te laten zien met welk percentage deze honing vermengd is met suikersiroop. Dit alles wil ik laten zien in het boek dat ik ga schrijven.
Veel mensen denken dat honing een goede en gezondere vervanger in allerlei gerechten is voor suiker. Is dit wel zo en wat gebeurt er eigenlijk als ik suiker in de thee, baksels en of gerechten vervang door honing? En wat gebeurt er eigenlijk met de vitaliteitswaarde van honing als deze verhit wordt? Is deze honing nog wel zo gezond? Aan de hand van chroma’s van verschillende soorten honing zal ik op deze vragen antwoorden proberen te vinden.
Wil jij mij ondersteunen?
Om dit boek te kunnen schrijven en het onderzoek te doen is tijd en gefocuste aandacht nodig. Om deze tijd financieel te overbruggen en de onderzoeken te doen is 9000 euro nodig. Dit bedrag hoop ik de komende maanden met deze crowdfunding bij elkaar te sprokkelen. De mooie kleurendruk met veel afbeeldingen die ik voor ogen heb, kan ik uit eigen middelen financieren. Wil je me steunen? Alle kleine beetjes helpen.
Graag nodig ik alle schenkers uit bij de boekpresentatie. Elke schenker krijgt tijdens de boekpresentatie een klein potje imkerhoning. Op deze dag worden een aantal boeken verloot onder de schenkers. In de periode mei 2025 – september 2026 zal ik je 4 á 6 maal een update sturen van de vorderingen van het boek en het onderzoek.
Als je mij financieel wilt steunen bij het schrijven van dit boek en onderzoek, wil ik je vragen mij een mail te sturen, met daarin het bedrag dat je mij wilt schenken ter ondersteuning van het schrijven van dit boek. Mijn mailadres: . Begin april stuur ik je dan een mail met mijn rekeningnummer met de vraag om het door jouw toegezegde bedrag over te maken.